Nyhed om retssagen fra den 20. januar 2022
INFO   
Del video på Facebook
INFO   
Del på Facebook
Sendt torsdag 20. januar 2022
Forsvarere: Intet bedrageri er sket, tiltalte kræves frifundet

Tirsdag i denne uge skulle forsvarerne til de tiltalte i den såkaldte ”døvesag” forklare hvorfor de mener, at deres klienter er uskyldige. I sidste uge krævede anklageren fængselsstraf til de fire tiltalte, som er anklaget for at have svindlet sig til 27 millioner kroner.

Af Jakob Peitersen

I retssalen på Frederiksberg var der for første gang under den ca. fem måneder lange retssag fyldt op på tilskuerrækkerne. Her har der tidligere været afhørt vidner, fremvist en lang række bilag og de tiltalte har alle afgivet forklaringer. De fire har hver deres forsvarsadvokat, som på skift rejste sig og tog ordet under det ca. fire timer lange retsmøde.

Lovligt at beholde penge til tolkning:
Forsvarerne angreb anklagerens påstand om, at det er bedrageri, når de tiltalte valgte at beholde en del af de penge som kommunerne havde udbetalt til tolkning. Det er forsvarernes opfattelse, at der ikke kan være tale om bedrageri overfor en kommune, når den har bevilget tolk og man så derefter forhandler sig til en rabat med en tolk eller et tolkefirma. Det er tidligere kommet frem under afhøringerne, at der i flere tilfælde er tale om, at halvdelen af pengene fra kommunen blev brugt til drift i de tiltaltes selskaber. Det var ikke ulovligt, forklarede forsvarerne.

Mangel på succes er ikke ulovligt:
Anklageren er desuden kommet med den påstand, at de tiltalte udelukkende havde oprettet deres selskaber med det formål at støvsuge kommunerne for penge, og at der intet reelt arbejde fandt sted i selskaberne. Hertil argumenterede forsvarene, at selvom driften i selskaberne var beskeden, så er det ikke ulovligt ikke at have succes. Det var iværksætteri, og det kan tage tid før der kommer penge ind, forklarede forsvarerne, der også fremhævede at de tiltalte var unikke og idealistiske, når det kom til at engagere døve i erhvervslivet.
Anklageren har påstået, at de tiltalte oprettede et netværk af selskaber med det formål at gøre det uoverskueligt for myndighederne og dermed forsøgte at sløre, at der skete noget ulovligt. Hertil sagde forsvarerne, at det er helt almindeligt, at man som selvstændig erhvervsdrivende opretter flere selskaber. Det er der ikke noget ulovligt i, sagde forsvarerne.

Kommune sagde ok til dobbeltfakturering:
Forsvarerne forklarede videre, at de tiltalte har handlet i god tro, når de fakturerede flere kommuner for den samme tolkning, det som anklageren kalder dobbeltfakturering. Forsvarerne mener, at Københavns Kommune gav grønt lys for denne praksis i en mail til en af de tiltalte. Mailen var et svar til den tiltalte, der netop spurgte kommunen om reglerne på præcis dette område. Derfor mener forsvarerne ikke, at de tiltalte har gjort noget forkert, men blot fulgt kommunens anvisning.

Sagen har taget for lang tid:
Forsvarene gjorde opmærksom på, at denne sag har været længe undervejs. Sagen begyndte i oktober 2017, og forsvarene finder det problematisk, at efterforskningen har taget så lang tid. Konsekvensen er, at de tiltalte længe har levet i uvished om, hvornår sagen kunne komme til en afslutning. Ifølge forsvarerne har anklagemyndigheden i en periode kun haft én mand til at efterforske, og da han gik på pension, lå sagen død i et års tid.
Tirsdagens møde i retten var det sidste før der bliver afsagt dom i sagen. Det forventes, at det sker den 10. marts.