Hele Tidens Tegn den 10. september 2011
Sendt lørdag 10. september 2011
Velkommen til en hel time om folketingsvalget 2011, der foregår den 15. september.
Du får fakta om folketingsvalget, og hvordan der dannes ny regering. Vi skal også høre, hvorfor det er, at handicappede hverken bliver lyttet til eller er på dagsordenen i valget. Du kan stifte bekendtskab med partiet Døvedemokraterne, og endelig sætter vi politiske begreber som betalingsbalance, skattepolitik og mange flere på plads. Hvad er det dog politikerne snakker om?
Det svære valg:
Først skal det handle om det svære valg. Hvem skal man stemme på? Er det rød eller blå blok, der skal have din stemme? Vi har sendt en reporter i byen, for at mærke stemningen hos vælgerne, og DR’s politiske ekspert fortæller hvorfor det er skabe overblik over kandidater og partier.
Fakta om foketingsvalget:
Ud over, at det kan være svært at finde ud af, hvem man skal stemme på, så kan det også være svært at finde ud af hvilken betydning vores stemmer har. Vi har været i arkivet og her kommer lidt fakta om folkeafstemningen.
Valget og de handicappede:
Vi har alle én stemme. Men som handicappet er det ikke altid lige nemt at opdage, at man bliver hørt eller taget hensyn til. Hverken i valgkamp eller dagligdagen, og det skyldes manglende social indsigt hos politikerne, siger formanden for Danske Handicaporganisationer.
De unges valg:
Vi må vente lidt endnu med at se om den nye regering holder fokus på handicappedes sag. Der er ingen tvivl hos en gruppe førstegangsvælgerne på Navigator-linjen på Castberggård. Det er rød blok, der har mest øjne for døve. Som en del af undervisningen har eleverne gennemført et prøvevalg i klassen, og vi var med da der skulle sættes kryds.
Døvedemokraterne:
Det er lige nu politikerne kæmper om vælgernes gunst, og de har travlt. Én, der osse har fået sit at se til, er Døvefilms Jens Luckenbach. Han går med politikerdrømme og har stiftet partiet Døvedemokraterne med sloganet ”Fordi de andre ikke vil høre”. Vi har været med i hans forberedelser til valget og under valgkampen.
Skolemesteren:
Ét er kampagneapparatet og opbakning, noget andet er indholdet af dét politikerne siger. Og i sådan en valgkamp, der flyver der en masse begreber rundt i luften: Krise, vækst, betalingsbalance, arbejdsløshedstal osv. Der er nok at holde styr på, og vi har derfor sat politik på skoleskemaet!