”Allerede som barn var jeg anderledes”. Sådan erindrede portrætkunstneren Kirsten Kjær sig selv, når hun så tilbage.

Kirsten Kjær, der levede fra 1893 til 1985, havde et for sin tid meget usædvanligt kvindeliv med fri kærlighed, møder med store personligheder og rejser i hele verden. Og det museum i Frøstrup i Thy, der er viet til Kirsten Kjær’s mange billeder er heller ikke helt almindeligt.

Så der kan være gode grunde til at tage på kunst-udflugt til det nordjyske.

Kirsten Kjær var 32 år, inden hun fandt ud af, at det var billedkunstner hun skulle være. Hendes daværende mand levede på det tidspunkt af at restaurere kirkeinventar. Mens hun hjalp til i kirken i Løgumkloster, greb Kirsten en dag spontant penslerne og malede sit første portræt. Fra da af vidste hun, hvad hun ville! Og så lærte hun sig selv at male.

Kirsten Kjær var 32 år, inden hun fandt ud af, at det var billedkunstner hun skulle være. Hendes daværende mand levede på det tidspunkt af at restaurere kirkeinventar. Mens hun hjalp til i kirken i Løgumkloster, greb Kirsten en dag spontant penslerne og malede sit første portræt. Fra da af vidste hun, hvad hun ville! Og så lærte hun sig selv at male.

Motiverne var portrætter, blomster og landskaber. Stilen var voldsom og fuld af følelser og udtryk. Efterhånden fandt hun sig til rette som portrætkunstner. Hun malede da alle slags mennesker, både kendte og ukendte.

Kirsten Kjær har portrætteret mange kendte personligheder. For eksempel skuespillerne Asta Nielsen og Peter Malberg og den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning. Tidligere kirke- og kulturminister Bodil Koch er endda portrætteret hele to gange, selvom det egentlig var imod Kirsten Kjærs principper.


Men Kirsten Kjær portrætterede også helt almindelige mennesker. Der findes et portræt af en ”Mor til 16 børn” og et andet med titlen ”Den politiske Flygtning.”

Ved sit koloristiske farvevalg forsøgte Kirsten Kjær at tolke den portrætteredes personlighed og hun kunne være både ind-levende og ud-leverende. Og det var netop fordi Bodil Koch følte sig ud-leveret i det første portræt, at ministeren insisterede på at blive portrætteret en gang til.

STAK AF HJEMMEFRA
SOM 14-ÅRIG

Kirsten Kjær blev født i 1893 på en gård i landsbyen Vester Thorup langt ude på landet mellem Limfjorden og Vesterhavet.

Som barn var hun meget følsom og som ung havde hun svært ved at finde sig selv. 14 år gammel stak hun af hjemmefra og levede i mange år en omtumlet tilværelse med forskellig slags beskæftigelse og en gennemført u-borgerlig livsstil. Kirsten Kjær var en boheme-type fra den vanskelige barndom til den livs-kraftige høje alderdom. Hun indgik i løbet af tilværelsen adskillige frie forhold, men valgte et liv som kunstner frem for et familieliv. Hun fik ingen børn.

Hele livet rejste Kirsten Kjær meget - og ofte alene. Hun fandt sine motiver på rejser og ophold i Californien, Europa og Afrika. Fra 1926 og tre år frem levede hun i USA, hvor hun bl.a. i Chinatown i San Francisco opsøgte farverige modeller. I Portland, Oregon malede hun skovarbejdere.

I USA vandt Kirsten Kjær anerkendelse og hun udstillede i San Fransisco og Oakland fra 1928-1929.

VENNERNE BETALTE
HUSLEJEN

Kirsten Kjær levede i mange år i København. Hun skildres som en hudløs, sårbar kunstner. Efter eget udsagn var hun helt uden talent for forretning. Derfor stiftede hendes venner på hendes 50 års fødselsdag foreningen Kirsten Kjærs Venner. På den måde sørgede de for, at hun kunne bo i en lejlighed oven over værtshuset Skindbuksen i Lille Kongensgade i København.

Som person vakte Kirsten Kjær opsigt. Hun gik i store gevandter og bar særprægede hatte.

Hun havde sine meningers mod og brugte et farverigt sprog.

Somrene tilbragte hun i Han Herred hos læge-vennerne Harald Fuglsang og John Anderson, som hun også var lidt i familie med og det var her ideen til museet opstod.

De to læger har fortalt, at Kirsten Kjær ikke vidste, hvad hun skulle stille op med alle sine billeder.

Løsningen blev stiftelsen af en fond og museet blev siden etableret på initiativ af de to læger.

Museet rummer omkring 200 malerier og cirka 100 tegninger. Det åbnede i 1981, fire år før Kirsten Kjærs død.

Som 90-årig forlod hun København for at flytte på plejehjem i Frøstrup. Her satte hun liv i kludene med så stor success, at andre plejehjem i området bad om lov til at ”låne” hende for at live op på stemningen. Plejehjemmet omtalte hun altid med slagfærdig humor som sit ”hotel.”

MUSEET

Kirsten Kjærs Museum beskrives af flere som et meget usædvanligt sted.

En besøgende har skildret, hvordan museets årsberetning begynder med at opregne, hvor mange lam, hvalpe og killinger bestanden er øget med siden sidst. Det lille private museum ejes og drives af de to ældre læger, der bor i nabohuset. Museet er bygget op omkring et nedlagt husmandssted. Man bestemmer selv, om man vil betale entre. Kaffe og kage står fremme til fri afbenyttelse. På marken udenfor græsser køer, heste og får.

Men bag idyllen ligger et meget præcist ønske om at vise Kirsten Kjærs billeder frem, forklarer en begejstret journalist, der har skrevet om stedet.

Museet rummer også grafisk værksted og gæsteboliger – ja nogle besøgende har ligefrem karakteriseret Kirsten Kjærs Museum som en lille nordjysk parallel til Københavns ”Christiania.”