Udskriv

Om Indsamling
Det er tilladt at samle overalt i offentlige ejede skove. I private skove må du til gengæld kun tage det med du kan nå fra vej og sti. Det er altid fornuftigt at spørge områdets ejer om tilladelse før du graver rødder eller planter op. Du må samle nødder, urter bær og svampe i begrænset omfang og kun til privat brug. En tommelfingerreglen er at man må samle en bæreposefuld eller, som det hed i jysk lov" så meget, som man kan have i sin hat"

Det er vigtigt at plukker planterne der, hvor de vokser naturligt. Saml aldrig i grøftekanten eller langs vejene. Saml altid så langt fra vej og by som muligt for at undgå at planterne er forurenet.
Saml altid ind i tørvejr og ikke lige efter et regnskyl, de våde planter mugner hurtigere, og de tørrere planter smager bare bedre.

Blomster: pluk kun selve blomsten og undgå så vidt muligt at få grønt med. Pluk dem i begyndelsen af blomstringen hvor duft saft og kraft er på sit højeste. Det er bedst at høste blomster sidst på formiddagen hvor natte duggen er væk og solen endnu ikke har fået for mange duftnoter til at fordampe. Oftest er det dog klogest at slå til når man spotter blomsten i stedet for at vente og komme tilbage
Blade:
blade fra træer buske og urter plukkes med lidt stilk og samles i små bundter, som kan hænges til tørre. Til salat og snaps plukkes kun de helt ny udsprungne blade.
Frugter og bær:
plukkes helst når de netop er blevet modne uden pletter og stød hvor smagen er allerbedst.
Rødder:
har mest saft og kraft først på sæsonen og igen om efteråret. Brug kniv eller graveske, eller tag fat helt nede ved jorden og træk forsigtigt roden op, skrub rødderne fri for den fugtige jord før brug.
Saft: birkesaft tappes før bladene springer ud, derefter skal træet selv bruge saften, tapperiet stopper helt af sig selv når træet springer ud.
Birk:
birkebark må ikke skrælles af træet uden man tager hensyn til træets videre vækst.

Tørring af indsamlet urter
en af de ældste konserveringsmetoder er tørring. Gennem tørring mindskes vandindholdet i planten. Man kan tørre på forskellige måder. Man kan bruge en ovn på lav varme, ligge tingene i et tørt rum, en elektrisk tørremaskine, eller i vinduskammen over en varm radiator. Fugt forhindre tørringen og fremmer mugning, så sørg for at have god afstand imellem eller ikke for store bundter urter. Sæt et mærkat på dit bundt urter før du tørre det for mange urter er svære at se forskellen på når de er tørre. Når urterne er tørre, kom dem i et glas med tætsluttende låg. Skriv evt. navn voksested tidspunkt på høsten på et mærkat på glasset.

Om tilberedning
de fleste råvarer fra naturen bør tilberedes hurtigt efter plukning, det er bedt for holdbarheden. Heldigvis er der mange råvarer som egner sig godt til at blive tørret, syltet, frosset eller på anden måde konserveret.
Orden tingene så hurtig som muligt og vent aldrig flere dage efter indsamling, det smager også bedst når det er friskt.

Blomstersaft:
Når man fremstiller saft af planernes blomster, fx hyldeblomster, rosenblade æble- og pæreblomster, er det vigtigt at ryste blomsterne fri for små dyr og insekter før brug
Saft:
Husk at bruge et gammelt viskestykke eller klæde, der er kogt og vasket uden vaskepulver, når du skal afdryppe saft
Saftpresser:
Blade og urter kan presses i en ganske almindelig saftpresser
Snapsurter
Man kan brygge snaps på alt fra rødder, bark, knopper, blade og blomster og bær. Hold øje med hvornår de enkelte dele er på toppen. Det tager ca. 1 døgn at udtrække smag fra blade , blomster og bær, rødder tager ca. et par uger og fra frugter og lignende nogle få måneder. Der er ingen regler uden undtagelser, og det er heldigvis nødvendigt at smage til undervejs.
Snaps
Brug evt. kaffefilter til filtrering af snaps, smid filtret ud efter brug.


Her et er et link til naturstyrelsens hjemmeside, hvor du kan se hvad der at opleve i skoven netop nu.