Om deltagerne
Det er Jens Luckenbach der er quiz-vært. Med sig i studiet har han hver gang to modige deltagere, deltager A og deltager B. Nogle af deltagerne kender hinanden på forhånd og har udfordret hinanden. Nogle deltagere kender ikke hinanden på forhånd.

Antal runder
Hvert quizprogram består af 4 forskellige spørgerunder, hvor både A og B får et spørgsmål hver. Hvis point-stillingen er uafgjort efter 4 runde, så stiller Jens et ekstra spørgsmål. Her handler det om at komme tættest på med sit svar. Jens kan f.eks. spørge: ”Hvor mange meter højt er Rundetårn?” Og så vinder den, der kommer tættest på det rigtige svar med sit gæt.

Pointgivning
Deltagerne skiftes til at blive spurgt. I runde 1 og 2, der starter A med at blive spurgt. I runde 2 og 4, der starter B med at blive spurgt. På den måde kan man ikke have fordel som B-spiller ved altid at kunne se, hvad spørgekategorien går ud på, inden det bliver ens tur.
Man får 1 point pr. rigtigt svar. Og man kan kun score point ved at svare korrekt på ”sit eget” spørgsmål. Men man må naturligvis gerne svare på modstanderens spørgsmål også – hvis man vil vise, at man kender det rigtige svar.

Spørgekategorier
Hver runde har sin egen spørgekategori. Typen og rækkefølgen af kategorierne varierer fra program til program. Her er et overblik over de 6 forskellige typer kategorier, der bliver varieret imellem:

  • Fup eller Fakta: Jens viser et klip med Jens (i rollen som en skør videnskabsmand), der fortæller en meget mærkelig historie. Bagefter spørg han – er det fup eller fakta? Altså, var det videnskabsmanden påstod rigtigt i virkeligheden eller bare noget vi har fundet på?
  • ”Baggrundviden”: Jens viser et klip fra Døvefilms store arkiv. Bagefter spørger Jens eksempelvis, ”hvor mange blomster stod i vindueskarmen?”. Man skal altså holde øje med, og huske, hvad der sker i baggrunden – og ikke bare se på, hvad folk siger.
  • Hvilket årti: Jens viser et klip med sig selv klædt ud som forvirret historielærer. Han har glemt om han tænker på 20’erne, 30’erne, 40’erne, 50’erne, 60’erne, 70’erne, 80’erne eller 90’erne. Han giver 3 hjælpeoplysninger, og så skal man prøve at gætte, hvilket årti han tænker på.
  • Tæt på: Jens viser et super-nærbillede af en dagligdags ting, f.eks. en blyant. Men billedet er altså zoomet så meget ind, at det kan være meget svært at se, hvad det er. Men man skal så prøve om man kan gætte det alligevel.
  • Hva’ skete der så?: Jens viser et gammelt arkiv-klip fra Døvefilm. Han stopper klippet på et tidspunkt og spørger: ”Hvad sker der så nu?” Og så får man tre valgmuligheder A), B), eller C). Så ser man bagefter, om man har gættet rigtigt.
  • Hold Øje: Jens viser et billede med 9 forskellige øjne på. Nogle øjne er blå, nogle er grønne, nogle er brune, nogle af har lilla øjenskygge osv. Deltageren får 10 sekunder til at kigge og huske. Og bagefter får deltageren et spørgsmål (eks.: ”hvor mange brune øjne var der på billedet”…) og skal så svare.