Udskriv

GUCCI-HELLE BLEV SOCIALDEMOKRAT PÅ UNIVERSITETET

Helle Thorning-Schmidt er vokset op i Ishøj. Men hun er også gift ind i britisk Labour’s elite. I 2007 lykkedes det ikke for Helle Thorning-Schmidt at slå Fogh. Men nu har hun igen chancen for at blive Danmarks første kvindelige statsminister

Ifølge meningsmålingerne har Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt gode chancer for at slå statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved det kommende folketingsvalg den 15. september.

Og det er da også en socialdemokratisk partiformand, der har fundet melodien, som udfordrer den siddende statsminister. Lykkes hendes manøvre bliver hun samtidig Danmarks første kvindelige statsminister

Helle Thorning-Schmidts politiske karriere er vidt forskellig fra Lars Løkkes. Hvor statsministeren er den bund-solide håndværker, der begyndte med kommunalpolitik og gik den slagne vej fra amtspolitik til landspolitik samtidig med at han steg i graderne internt i partiet, så havde Helle Thorning-Schmidt til sammenligning kun været medlem af Folketinget i to måneder, da hun blev formand for Socialdemokraterne i april 2005.

Helle Thorning-Schmidt blev ved den lejlighed den første kvinde på formandsposten i det gamle arbejderparti.

Helle Thorning-Schmidts karriereforløb er usædvanligt hele vejen igennem. Hun har udseendet med sig og Helle Thorning-Schmidt er altid velklædt. Det har givet hende tilnavnet ”Gucci-Helle.” Det elegante Gucci-varemærke er ikke just, hvad de fleste forbinder med socialdemokratiske værdier.

Helle Thorning-Schmidt er født i 1966. Hun voksede op i Ishøj, hvad der kan lyde nok så arbejder-agtigt, men ved sit ægteskab med Stephen Kinnock, er hun gift ind i de højere luftlag af britisk socialdemokrati. Stephen Kinnock er søn af Labours tidligere formand, lord Neil Kinnock.

På sin hjemmeside fortæller Helle Thorning-Schmidt, at hun som barn altid var glad for at bo i Ishøj, selvom det var noget, folk så skævt til. – Jeg husker 70’erne som en dramatisk tid med oliekrise og bilfrie søndage. Og jeg kan stadig huske, hvordan min far tog mig i hånden, når vi skulle op og stemme til folketingsvalget.

I familien talte man om alt, uden nødvendigvis at være enige. – Men vi lærte at respektere hinandens holdninger. Og vi lærte at det er vigtigt at tage stilling . Ellers gør andre det for en.

I gymnasiet blev Helle Thorning-Schmidt interesseret i politik. På universitetet læste hun statskundskab. I de år blev hun også socialdemokrat og medlem af Europabevægelsen.

I 1992 førte interessen for EU til et års ophold på Europa-Kollegiet i Brügge i Belgien. Det er et universitet, der beskæftiger sig med europæiske spørgsmål. I Brügge møder Helle Thorning-Schmidt sin kommende mand Stephen Kinnock. Parret har i dag to døtre, Johanna og Camilla.

I 1990erne var Helle Thorning-Schmidt leder af Socialdemokraternes lille sekretariat for Europaparlaments-medlemmerne i Bruxelles. Hjemme i Danmark igen blev hun i 1999 valgt til Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne og familien flyttede igen til Bruxelles.
oo

00-00 Mens jeg sad i Europa-Parlamentet blev jeg mere og mere optaget af den hjemlige politik, så jeg genopstillede ikke i 2004. I stedet stillede jeg op til Folketinget og jeg blev valgt ind ved folketingsvalget den 8. februar 2005. To måneder senere blev Helle Thorning også valgt til formand for Socialdemokratern

I 2007 gik Helle Thorning-Schmidt til valg på sloganet ”Jeg kan slå Fogh.” Optællingen af stemmer viste noget andet.

Den 15. september bliver vælgerne klogere på, hvem der kan hvad på Danmarks vegne i de kommende år.