DØVEFILMS ARKIV

AVANCERET SØGNING














Klejner

Bliver til ca. 30 store klejner

Ingredienser:


2 æg
125 gram smør
125 gram sukker
1½ dl piskefløde
1 tsk hjortetakssalt
450 gram mel
1½ revet citronskal
1 tsk kardemomme
1000 gram palmin eller svinefedt. Eller blanding
af disse.



Fremgangsmåde:

dag 1 - blanding af dej
Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Rør æg, fløde, og sukker revet citronskal sammen og ælt det i dejen. Det hele æltes sammen og står i et døgn i køleskabet. Døgnet i køleskabet gør dejen elastisk, og gør at klejnerne kan vrides uden at knække, og at de hæver bedre op når de steger. Venteperioden kan godt mindskes, men dejen bliver mindre elastisk af det, og du får flere deforme klejner.

dag 2 - stegning
Kom godt med mel på dejen og dit bord. Rul dejen flad. Meget flad. Ca. 5 mm tynd. Det er næsten så tynd som du kan lave den uden at rulle dejen i stykker.
Skæres ud i rudeform. Fx med en pizzakniv eller brødkniv. Begynde med at skære lange strimler. Skær så dem skråt over.
Skær et snit i midten og fold den ene spids igennem klejnen for at vride den berømte knude.
Frituresteg i 170-180 grader varmt fedtstof i ca. 2 minutter på hver side.
Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne – vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir.
Hvis fedtstoffet bruser under kogningen, er det fordi der er for mange klejner i gryden.

Se indslaget