Udskriv

Flæskesteg på grill, brunede kartofler, kartofler, rødkål og overraskelses-dessert

INDIGRENSER:

Flæskesteg
Beregn op til 400 gram kød til hver gæst

Brunede kartofler
til 3 personer
1/2 kg små runde kartofler
1/2 dl sukker
2 spsk. vand
15 g smør

Sovs
5 dl stegesky
1 dl mel
1 dl vand
kulør
salt
peber
oksebouillon

Dessert:
Pannacotta

5 dl piskefløde
1 tsk. stødt kardemomme
1 dl sukker
2 blade husblas

Gelé
4 skiver ananas, frisk eller konserveret
Kernerne af 1 granatæble
1 dl ananasjuice
1 dl vand
2 dl Dansukker 
Sukker
3 blade husblas

F1

F2

Flæskesteg
Beregn op til 400 gram kød til hver gæst, hvis det er et sultent herreselskab. Skal I haveflere andre retter - eller er stegen til en almindelig aftensmad til familien, kan du sættemængden ned til eksempelvis 200 gram. Spørg din slagter, hvis du er i tvivl om, hvormeget kød, du skal bruge.

Brug en svine- eller nakkekam. Rids sværenei det rå kød. Ridserne skal være med 0,5-1 centimeters mellemrum. Når du ridser, skal dukun ridse i fedtet – ikke ned i kødet.

Hav en foliebakke klar til grillen. Foliebakkenskal stå under risten, hvor stegen er, når du steger. Flæskestegen drypper gerne olie ogfedt, og fedtdråber i kullene kan medføre flammer og røg, når fedtet brændes af.

Stegetid for flæskestegen
Du bør beregne 30 minutters stegetid pr. kiloflæskesteg, uanset om du bruger gasgrill eller kuglegrill med kul/briketter. Vigtigst af alt er,at du steger til stegen har en middelvarme på 75 grader.

Når du tager stegen af grillen, bør du pakke kødet – og IKKE sværene – ind i stanniol oglade stegen hvile i 15 minutter. Så fordeler varmen sig bedst.Sprød svær på flæskestegen – sådan gør du på grillen

Når du ridser sværene er det vigtigt, at du ikke skærer ned i kødet. Skærer du ned i kødet,kommer der kødsaft under stegningen – og du kan glemme alt om knasende, sprøde svær.

Husk: Du bør grille stegen ved indirekte varme. Der skal altså ikke kul under flæskestegen, men i kanterne af grillen. Husk låg på grillen!

Der findes flere forskellige tricks til at fåsværene sprøde. Hvad du skal gøre, kan afhænge af, hvilken grill og hvilke grillkul, dubruger. Prøv dog altid følgende:

Gnid fint salt i sprækkerne på sværen

Steg stegen i 10 minutter på grillen. Sværene har nu åbnet sig, og du kan gnide lidt meresalt i sværene. Du bør bruge 5-7 gram salt pr. kilo kød.

Hæld lidt vand over flæskestegen med jævne mellemrum. Vandet skal gerne samlesop i foliebakken, du har stillet under stegen.

Alternativet – steg flæskestegen omvendt
Har du problemer med at få sprøde svær, kan du grille flæskestegen med sværen nedad deførste 5 til 10 minutter. Det rister sværen bedre. Tips til flæskestegen:

Rul en »pølse« af stanniol i stegens længe. Læg den under stegens ene side, så stegenstår lidt skævt. Det sikrer, at kødsaften løber fra stegen og ned i foliebakken, når du griller.

Brug eventuelt en stegerist til din grill. Så bliver stegen nemmere at få af grillen, nårflæskestegen er færdig.

Brunede kartofler
Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. De ermøre, når de slipper en kødnål eller spids kniv. Hæld vandet fra, og hæld straks koldt vandover.
Pil dem, mens de er varme, og stil dem koldt. De skal være helt gennemkolde.Rør sukkeret ud i vand, og kom det på envarm pande af stål eller støbejern.
Undgå alle former for slip-let belægning.Kog vandet væk for jævn varme (f.eks. trin6 ud af 10). Sving evt. panden let. Metodensikrer, at sukkeret smelter mere jævnt og manikke risikerer, at noget af sukkeret brænder påundervejs.
Der er ingen grund til at bruge redskaber. Vælger man redskab skal det være af stål. Påtræ eller plastik vil karamellen sætte sig fast.Når vandet er kogt væk, og karamellen harden ønskede farve, kommes smør i. Det skummer. Når skummet er væk, tilsættes de koldekartofler. De skal være kolde – ellers har detendens til at gå i opløsning med karamellen.
Det er underordnet, om kartoflerne er tørreeller fugtige. Sving kartoflerne i panden, til deer gennemvarme (test det ved at stikke enkødnål ind i midten, og mærke på den efterfølgende), og karamellen svøber sig smukt omkartoflerne. Det tager 10-12 minutter.Server dem straks.

Sovs
Lav en meljævning af vand og mel og ryst den godt sammen. Bring stegeskyen i kog - Hvis ikke der er nok stegesky, kan der spædes op med kartoffelvand. Jævn sovsen med meljævningen, og smag tilmed salt og peber - Tilsæt til sidst kulør

Serveres med hvide skrællede og kogte kartofler samt lun rødkål.

Kardemomme-pannacotta med ananas og granatæble
Opskrift til 4 portioner

Pannacotta
Læg husblasen i blød i rigeligt vand i 5 minutter. Kog fløde, kardemomme og sukker op i en kasserolle. Læg husblasen i. Hæld massen op i små glas eller skåle. Stilles i køleskab.

Gelé
Skær ananassen i mindre stykker, og blanddem med granatæblekernerne. Fordel blandingenpå pannacottaen. Læg husblaseni blød i rigeligt vand i 5 minutter. Hæl juice,vand og sukker i en gryde og kog op. Læghusblasen i og lad det derefter koge i et halvtminut. Lad blandingen køle lidt af, inden denfordeles over frugten. Stilles i køleskab indtilservering.

Se indslaget